pl
en
ja

Japońskie superfoods część 1 – fasolka azuki

16:30 29 września 2015

Japońskie superfoods część 1 – fasolka azuki16:30 29 września 2015

Wszyscy mniej więcej kojarzą, że kuchnia japońska jest zdrowa – mało mocnych przypraw, dużo warzyw i owoców morza, zielona herbata itp. Mało osób natomiast wie o tym, że kuchnia japońska ma do zaoferowania parę tzw. superfoods, czyli produktów spożywczych, które biją inne na głowę pod względem właściwości prozdrowotnych. I może nie byłoby to aż tak ekscytujące, gdyby nie fakt, że parę tych produktów można stosunkowo łatwo nabyć w Polsce.

Dzisiejszego posta poświęcimy na bliższe przyjrzenie się małej, czerwonej fasolce azuki. Uprawiana w całej Azji południowo wschodniej, jest podstawowym składnikiem słodkiej pasty fasolowej, będącej nadzieniem wielu koreańskich, chińskich i japońskich słodyczy.

Fasolka ta ma lekko orzechowy posmak i jeśli nie jesteśmy obeznani z przepisami na azjatyckie desery, można najzwyczajniej w świecie podawać ją w innej formie niż na słodko: w zapiekankach czy w każdej potrawie, gdzie zwykle podajemy białą fasolę.

Przejdźmy jednak do tych niesamowitych właściwości prozdrowotnych. Zacznijmy od składników odżywczych, którymi jest ona napakowana. 100 g fasolki dostarczy nam między innymi:

51%* błonnika
40% białka
21% węglowodanów
87% manganu
55% miedzi
38% fosforu
36% potasu
30% tiaminy
18 % witaminy B6

* % dziennego zapotrzebowania.

Oprócz tego azuki zawiera: cynk, kwas foliowy, żelazo, wapń, mangan, fosfor, selen, niacynę i ryboflawinę.

W azuki znajdują się WSZYSTKIE potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania aminokwasy – dobra wiadomość dla wegetarian, którym trudno jest znaleźć produkty dostarczające białka występujące w mięsie. Azuki wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego dzięki występowaniu manganu, potasu, magnezu i witamin z grupy B.

Duża ilość błonnika w azuki wspomaga perystaltykę jelit, reguluje poziom insuliny i cholesterolu we krwi. Dzięki błonnikowi azuki wspomaga również odchudzanie, poza tym, że sama w sobie jest uboga w tłuszcz (100g azuki to tylko 0,5 g tłuszczu). Azuki zawiera też pewien wyjątkowy pierwiastek, molibden, który bierze udział w oczyszczaniu wątroby z toksyn. Jego stężenie jest na tyle wysokie, że już 50g fasolki zapewni nam 100% dziennego spożycia.

Jeśli zachęciłam Cię, do spróbowania azuki, to można ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością, można też zamówić przez Internet. Ważne! Jak będziesz gotować fasolkę, pamiętaj: a) nie trzeba jej namaczać b) wymień podczas gotowania wodę min. 2x, żeby usunąć gorycz.

Poniżej przepis na anko – banalnie prostą słodką pastę fasolową. Możesz ją jeść tak po prostu, możesz użyć jej do ciasta, do jogurtu, do shake’a. Nie poddawaj się stereotypowemu myśleniu, że fasola nijak ma się do słodyczy, warto spróbować, zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak pozytywny wpływ ma azuki na nasze zdrowie!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ania napisał(a):

A ja wlasnie upiekłam pasztet z fasoli adzuki i polecam! 🙂

Popularne posty

  • Onsen, czyli niebo na ziemi

    Onsen, czyli niebo na ziemi

    Często powtarzam znajomym Japończykom, że gdyby tylko w Polsce były gorące źródła, to nie jeździłabym tak często do Japonii. Może jest w tym trochę przesady, ale fakt, że każdy mój wyjazd wiąże się z planowaniem między innymi do którego onsenu …Czytaj więcej
  • Wa czy ga? O partykułach słów kilka.

    Wa czy ga? O partykułach słów kilka.

    Dzisiaj będzie stricte językowo, chyba po raz pierwszy 🙂 Gdy zaczynacie się uczyć japońskiego, wa jest pierwszą partykułą, którą poznajecie. Jeśli macie dobrego nauczyciela, to przedstawi ją Wam jako partykułę tematu. I wszystko jest super. Do czwartej lekcji Genki 1, …Czytaj więcej

Newsletter