pl
en
ja

Zielona babka, czyli Matcha Pound Cake

12:33 17 kwietnia 2018

Zielona babka, czyli Matcha Pound Cake12:33 17 kwietnia 2018

Matcha (抹茶), czyli sproszkowana zielona herbata wyróżnia się spośród innych herbat z dwóch powodów. Pierwszym jest wyjątkowa hodowla liści, polegająca na osłonięciu ich przed promieniami słonecznymi na kilka tygodni przed zbiorami. Dzięki czemu zaparzona z nich herbata jest o wiele bardziej słodka i aromatyczna. Drugi powód to jej zastosowanie w kulinariach. Większość z Was na pewno słyszała o lodach z matchą (jest w nich coś uzależniającego, prawda?) – Japończycy dodają ją też do mąki gryczanej tworząc jedną z odmian makaronu, czyli matcha soba (抹茶そば). Największe uznanie w moich (czyli wielkiego łasucha) oczach zyskały jednak wypieki. Na pierwszy ogień pójdzie więc ciasto Matcha Pound Cake, z którym Was właśnie zapoznam 🙂
Składniki:
– 200g mąki tortowej
– 3 łyżki herbaty matcha
– 225g masła
– 250g cukru
– pół łyżeczki soli
– 3 łyżki wody
– 3 całe jajka
– 3 żółtka

Pierwszą ważną rzeczą , o której należy pamiętać jest to, by wszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Roztrzepcie jajka i dodajcie wody, a w oddzielnej misce przesiejcie mąkę, sól i matchę.

Masło utrzyjcie w mikserze na średnich obrotach, aż stanie się kremowe. Jak tylko będzie gotowe dodajcie trochę cukru (rozbijcie całą jego ilość na 4-5 etapów) cały czas mieszając. Ucierajcie dalej przez ok. 5 minut. Po tym czasie powoli dodajcie jajka, cały czas na tych samych obrotach.

Po kolejnych 5 minutach wyłączcie mikser i przygotujcie szpatułkę – zaczynamy Grande Finale! Przesianą mąkę i matchę po trochu wsypujcie (ok 1/5 całości na raz) do miski, a następnie delikatnie (ale dokładnie!) wymieszajcie całość. Koniecznie pamiętajcie o mieszaniu ciasta wyłącznie w jednym kierunku.

Blaszkę wyłóżcie papierem i przełóżcie do niej ciasto, co jakiś czas uderzając spodem o blat w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Na koniec wyrównujcie je z góry.

Całość włóżcie do piekarnika nagrzanego do 175°C na około godzinę. Po tym czasie wyjmijcie ciasto i pozwólcie mu odpocząć oraz ostygnąć przez kolejną godzinę.

Teraz nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!

Mariusz Balcerak (grupa A1 MATSUE)

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne posty

  • Pierwszy krok ku przygodzie – bilet lotniczy

    Pierwszy krok ku przygodzie – bilet lotniczy

    W cyklu postów o podróżowaniu po Japonii trochę się zapędziłam, chciałabym więc wrócić do początku, czyli do kupowania biletu. Bilety do Japonii są drogie. Nie ma się co łudzić, że trafi Wam się okazja poniżej 1500zł, a nawet jeśli, to …Czytaj więcej
  • Kodomo no Hi – japoński Dzień Dziecka

    Kodomo no Hi – japoński Dzień Dziecka

    5 maja Japończycy świętowali Dzień Dziecka, który tak naprawdę do 1948 roku był Dniem Chłopca (japońska nazwa to Tango no Sekku). Dzień Dziewczynki, obecnie nazywany Hina Matsuri, czyli Świętem Lalek Hina, ma miejsce 3 marca. Choć nazewnictwo się zmieniło, do …Czytaj więcej

Newsletter