pl
en
ja

Wiosenne rozkosze podniebienia

13:47 10 kwietnia 2018

Wiosenne rozkosze podniebienia13:47 10 kwietnia 2018

Wielkanoc już za nami. Mam nadzieję, że wszystkim Wam udało się podczas niej porządnie wypocząć i że najedliście się czekoladowych zajączków, babek piaskowych i wszelkiego rodzaju innych pyszności!  Dziś chciałabym Wam natomiast opowiedzieć, może nie o wielkanocnych, ale o wiosennych japońskich przysmakach!

W Japonii każda pora roku wiąże się z innymi sezonowymi produktami i potrawami. Do typowo wiosennych smakołyków należy wszystko, co związane z sakurą. I tak mamy limitowaną edycję różowych Kit Katów o smaku kwiatów wiśni, czy specjalne sakura mochi (ciastka z mąki ryżowej z nadzieniem z fasoli). Ono również charakteryzuje się różową barwą i chociaż w zależności od regionu można natknąć się na różne rodzaje, to najczęściej natkniemy się w środku na zmiksowany dżem truskawkowy oraz nadzienie z fasolki azuki. Samo mochi zwykle podawane jest w liściu sakury i przeważnie spożywa się je w towarzystwie zielonej herbaty.

Wiosna w Japonii jest  kojarzona również z truskawkami, choć tak naprawdę sezon na nie zaczyna się już zimą (tak, tak, japoński klimat jest bardzo zróżnicowany). W japońskich szkołach organizowane są całe wycieczki, żeby móc je wspólnie zrywać. Dlatego też nie ma co się dziwić, że słodycze z truskawkami również cieszą się olbrzymią popularnością.

Jednym z nich jest ichigo daifuku (いちご大福) , gdzie „ichigo” oznacza „truskawkę”, a „daifuku” –„ wielkie szczęście”. Samo daifuku z wyglądu przypomina zwykłe mochi – czy po jego zjedzeniu spotka Was wielkie szczęście, tego nie wiem – za to w trakcie jedzenia, w przypadku ichigo daifuku, na pewno spotkacie w jego środku wielką, soczystą truskawkę.  Myślę, że spokojnie można ją uznać za symbol szczęścia 😉

Równie często spożywane przez Japończyków są także kogomi(こごみ)oraz warabi (蕨) –  pastorały (młode pędy przypominające kształtem pastorał biskupów) i kłącza występujących również w Polsce paproci, pióropusznika strusiego oraz orlicy pospolitej. Kogomi  i warabi zaliczane są do sansai (山菜), czyli „górskich warzyw”. Określenia tego używało się oryginalnie w przypadku wszelkich jadalnych roślin, które nie były uprawiane przez człowieka, lecz które spotkać można było jedynie w ich naturalnych środowiskach. Obecnie jednak definicja ta się zaciera, gdyż znaczna liczba roślin sansai dołączyła do corocznych upraw w Japonii.  Samo kogomi jest tam jadane na co dzień – najczęściej w zupach, sałatkach lub daniach duszonych. Z kolei warabi wykorzystuje się np. do produkcji popularnych japońskich słodyczy wagashi (和菓子) – warabimochi (蕨餅).

Ostatnim wiosennym przysmakiem, o którym chciałabym dziś wspomnieć są takenoko (竹の子), czyli pędy bambusa. I nie mam tu na myśli popularnych mini-ciasteczek w czekoladzie firmy Meiji (chociaż je również gorąco polecam ;)), tylko prawdziwe pędy bambusa, z których w Japonii przygotowuje się prawdziwe pyszności. Jednym z najpopularniejszych wiosennych dań z wykorzystaniem bambusa jest takenoko gohan (竹の子ご飯). Poza bambusem i oczywiście ryżem znajdziemy w tej potrawie najczęściej również m.in. smażone tofu, różne warzywa, czy też japońskie grzyby – generalnie lekko, zdrowo i smacznie.

Jak smakuje pęd bambusa? Zdziwicie się, ale…nie ma żadnego specjalnego smaku! Osoby, które widzą szklankę zawsze do połowy pełną powiedzą, że jest „delikatny w smaku” 🙂 Ciekawe jest również jego pozyskiwanie – oczywiście można go kupić w supermarkecie, ale co więksi smakosze odwiedzają bambusowe zagajniki i sami wykopują sobie pędy łopatą! Należy zaznaczyć, że pędy są głęboko w ziemi i na wierzchu wystaje tylko ich czubek, także zebranie paru bambusowych pędów to niezła, co najmniej godzinna, harówka.

Mieliście kiedyś okazję spróbować czegoś z wiosennego japońskiego menu? Macie jakieś swoje ulubione specjały?

Agata Krukowska

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne posty

  • KFC, randki i ciasto z lukrem, czyli święta w Japonii

    KFC, randki i ciasto z lukrem, czyli święta w Japonii

    Święta już tuż, tuż! Kilka godzin zanim my zaczniemy powoli zasiadać do naszych wigilijnych stołów, spora część Japończyków będzie właśnie szykować się na swoje świąteczne randki albo grupowe wyjścia ze znajomymi. Japoński sposób obchodzenia Gwiazdki znacznie bowiem różni się od …Czytaj więcej
  • 10 rzeczy, które warto zrobić w Japonii

    10 rzeczy, które warto zrobić w Japonii

    Poniżej mój bardzo subiektywny ranking 10 rzeczy, których sama w Japonii doświadczyłam, i które polecam też Wam:   1. Odmoknij w onsenie Czyli gorących źródłach. Tak, kąpiemy się tam nago (oczywiście panie i panowie oddzielnie), ale uwierzcie mi, warto odrzucić …Czytaj więcej

Newsletter