pl
en
ja

„Zagotować wodę, zaparzyć herbatę, i pić”, czyli o ceremonii herbaty

07:00 8 września 2015
tea3

„Zagotować wodę, zaparzyć herbatę, i pić”, czyli o ceremonii herbaty07:00 8 września 2015

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+

Jeśli ktoś śledzi nasz świeżo utworzony profil na Instagramie, zauważył pewnie, że zdjęcia, które tam są, w sumie niewiele mają wspólnego z naszą szkołą. Od razu dodam, że tak jest przede wszystkim dlatego, iż rok szkolny jeszcze się nie zaczął, a remont w szkole dopiero się skończył i póki co nie chcę wrzucać zdjęć nowej szkoły, dopóki wszystko nie będzie na tip-top. Wrodzony perfekcjonizm;)

Wracając do zdjęć na Instagramie – inspiracji nie musiałam szukać daleko, ponieważ zaraz po założeniu konta wyjechałam na tygodniowe warsztaty z ceremonii herbaty razem ze Stowarzyszeniem Drogi Herbaty Sunshinkai (http://www.sunshinkai.org.pl/). Co to jest ceremonia herbaty? Odpowiedzi na to udziela nam jej twórca, Sen no Rikyū:

Wiedzcie, że ceremonia herbaty to po prostu: zagotować wodę, zaparzyć herbatę, i pić.

To tak w telegraficznym skrócie, choć w XVI. wieku telegrafu raczej nie mieli. Ceremonia łączy w sobie wiele sztuk: kaligrafię, ceramikę, architekturę, ikebanę, kimono, etykietę, a nawet gotowanie. Dzięki temu osoby zajmujące się ceremonią herbaty otrzymują naprawdę porządną edukację w tych wszystkich dziedzinach.

Ceremonia herbaty to faktycznie przede wszystkim podanie herbaty gościowi. Herbata to matcha, czyli specjalnie na ten cel uprawiana zielona herbata, która jest mielona w kamiennych żarnach. Przed jej wypiciem gość otrzyma słodkie ciastko (często zrobione z pasty fasolowej an), a jeśli będzie miał szczęście uczestniczyć w spotkaniu herbacianym chaji, to nawet wielodaniowy posiłek!

Od Sen no Rikyū wywodzą się trzy herbaciane rody: Omotesenke, Mushakōjisenke i Urasenke. Ten ostatni założył w 1940 roku Stowarzyszenie Urasenke, które obecnie posiada ponad 80 oddziałów poza granicami Japonii. Jednym z tych oddziałów jest właśnie Stowarzyszenie Drogi Herbaty Sunshinkai w Warszawie (drugi oddział, Senshinkai, jest w Krakowie).

I właśnie na warsztatach Sunshinkaiu w Szczawnicy robiłam do tej pory piękne zdjęcia utensyliów i słodyczy do herbaty. Jeśli ktoś jeszcze nie widział, to polecam – https://instagram.com/wsjj_japonski/ . W piątek będzie trochę więcej o samych warsztatach, bo było fantastycznie i wyjątkowo.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popularne posty

  • Przygotowania do wyjazdu

    Przygotowania do wyjazdu

    Dzisiaj chciałabym polecić Wam parę źródeł, które przygotują Was na to, czego możecie się po Japonii spodziewać. Nie chodzi o to, żeby psuć sobie radość odkrywania wszystkiego samemu, ale o to, żeby być choć trochę wyedukowanym na temat kraju, do …Czytaj więcej
  • Najlepszy czas na odwiedzenie Japonii

    Najlepszy czas na odwiedzenie Japonii

    „Kiedy najlepiej pojechać do Japonii?” to pytanie zadaje sobie każdy, kto podjął decyzję o wyjeździe i chciałby, żeby te parę tysięcy, które poszło na bilet było kwotą wydaną przemyślanie. Oczywiście Japonia o każdej porze roku ma swoje uroki, ale jeśli …Czytaj więcej

Newsletter